HTML

Web egyről a kettőre

Átlagos irodai számítógép felhasználói ismeretekkel elvállaltam egy melót egy olyan projekten, ahol a legkúlabb webkettes arcok a górék, legalábbis ők ezt hiszik. Persze tudják rólam, hogy mihez értek, így alapvetően szervezési feladataim lesznek, de elhatároztam, hogy megkísérlem a felzárkózást webkettőre. Úgy gondoltam, megörökítem a kínlódásaimat, hátha később tanulságos, ha nem akkor tán vicces lesz.

Friss topikok

Linkblog

Vistás szopások

2007.09.27. 11:52 webmasfel

Mióta Vistám van elég sokat szopok. Az előző notebookom (Compaq nx7300), amit elloptak, pontosan ugyanilyen volt, mint az új, csak azon XP volt, ezen meg Vista. Az általam használt szoftverek is ugyanazok (kivéve néhányat a Vistának hála). Tehát remekül összehasonlítási lehetőség. Meg kell mondjam, hogy az előző gépemmel és a rendszerrel nagyon meg voltam elégedve, főként mert a négy hónap alatt, amíg használtam, egyszer sem fagyott le, ami kivételes öröm a mai PC-s világban.
Még mielőtt belecsapnék a konkrét szopásokba, elmesélem, hogy a kollégáim közül többen jöttek megnézni a Vistát, hogy láthassák a csilli-villi animációkat, ahogy az ablakok forognak, stb. Azt hittem, mindjárt én leszek a király Vistás úttörő arc a cégnél, de hamar kiderült, hogy szó sincs a trükkökről, mert Vista Home Basicet kaptam a géphez, ami nem tartalmazza a parasztvakítást. Úgyhogy ami maradt, az csak a szopás.
Szóval:
  1. Nyomtatás. Nem tudok nyomtatni, mert az irodában lévő printerekhez nincs Vistás driver. OK, hogy nem a legújabb nyomtatók, de annyira azért nem régiek. Minden alkalommal szívességet kell kérnem valakitől, hogy nyomtassa ki nekem azt a néhány sort/oldalt/szerződést, amire szükségem van időnként. Előre a papírmentes irodáért!
  2. Vírusvédelem. A corporate vírusvédőnk nem fut Vista alatt, így most kezdek rettegni, mert a géphez kapott Norton mindjárt lejár.
  3. Szövegszerkesztés. Az Open Office szövegszerkesztőjében szoktam időnként doksikat írni. (Tudom, hogy ez durva, megérdemlem a nagyravágyó, telhetetlen, semmi nem elég neki, törekvő, mit képzel magáról, a világ nem elég?, stb. jelzőket, de szoktam.) Amikor először nyomok mentést, akkor egyszerűen kilép. Doksi elszáll. Hát igen, igazuk van azoknak, akik szerint a mentés funkciót nem kéne ilyen pofátlanul használnom. Elégedjek meg azzal, hogy ha nyomkodom a billentyűzetet, akkor a képernyőn csudálatosképpen megjelennek pont ugyanazok a jelek, amik a billentyűkön vannak!
  4. Intéző. Ha aljas módon úgy döntök, hogy elindítom az Intézőt, ami ugyebár saját programjuk, akkor mielőtt bármi történne, azt a hibát adja, hogy: Az Intéző automatikusan bezáródott, majd: A Windows megpróbál megoldást keresni erre a problémára, majd: Az Intéző automatikusan újraindul. És itt akár meg is nyugodhatnék, mert ez az egész nem tartott tovább 15 másodpercnél. Megnyugodhatnék, ha újraindulna. De nem indul. Viszont, ha kézzel újraindítom, akkor utána már fut. Lehet, hogy ez ilyen pszichikai feature a Vistától (Home Basic!), hogy a felhasználó kétségbeessen (kilépett, pedig még el se indult), aztán örüjön, hogy foglalkoznak a problémával (a Windows megoldást keres), és egyből meg is oldják (automatikusan újraidul). Még jobban aggódjon (mégsem indult újra), majd utolsó kétségbeesett próbálkozás (manuálisan újraindít) és utána a határtalan öröm (fut és én magam csináltam meg, pedig a Windows is próbálkozott, de neki nem sikerült).
  5. IP-cím. A felhasználóról alkotott különleges elképzelésüket támasztja alá az is, hogy a gép IP címe iszonyatosan el van rejtve. A sztárprogramozónk sem tudta megtalálni és a haját tépte. Lehet persze, hogy halál egyszerűen meglelhető, de ahhoz valószínűleg nálam tízszer átlagosabb/kezdőbb felhasználó kell, hogy két magától értetődő klikkeléssel eljusson az IP címig. Neki viszont mire kellene az IP cím?
  6. Beépített tömörítő. Egyik kollégám átküldött a gépemre egy kb. 80 megás állományt összetömörítve. Kértem a kicsomagolást és dolgoztam tovább valamin. Pár perc múlva szól a srác, hogy átjönne megmutatni, hogyan működik a cucc, amit küldött. Írom neki, hogy még hátra van a csomagolásból kb. 4,5 óra. Mire kész lettem ezzel a kis üzenettel, már csak 8,5 óra volt hátra a csomagolásból. Válaszolt, hogy töltsek le egy 7-zip-et. Letöltöttem, 3,5 perc alatt kicsomagolta...
  7. Frissítések. Múltkor pénteken esete indulok haza, zárom be a gépet és kiírja, hogy frissítések érhetők el. Gondoltam, amíg összerakom a cuccaim, addig lefut a frissítés. Hát nem. Több mint 40 percig frissített. És mivel a kilépés+frissítés parancsra nyomtam rá, folyamatosan ki volt írva, hogy ne kapcsolja ki a számítógépét, amíg a frissítés tart (vagy valami ilyesmi). Hát persze, hogy nem mert a mimóza lelkébe taposni, még megsértődik nekem és megtízszerezi ezt a listát...
Egyelőre ennyi.
Mazochista barátaim! Vegyetek ti is Vistát! Tetszeni fog!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://web1rola2re.blog.hu/api/trackback/id/tr74178508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zö King 2007.09.27. 13:04:33

Szedd le a Vistát! Hasztalan Vista Bébi! Dicsú-dicsú-dicsú!

lehowicz roland 2007.12.29. 20:48:09

baszunk
süti beállítások módosítása